Megszavazták az adócsomagot – így adózunk 2017-ben

Több termék és szolgáltatás áfájának csökkentéséről és a jövedéki adó emeléséről is döntött kedden az Országgyűlés.
Az Országgyűlés elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját, amely a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli 2017-től.
A képviselők 126 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 59 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mintegy harminc törvényt megváltoztató javaslatát.
A tárcavezető közlése szerint az áfacsökkentésekkel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára. A kormány számításai alapján egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre az áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja-törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik.
Az adócsomag a cafeteriaszabályokat is módosítja. Ennek értelmében az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.

Az üzemanyagok és a dohánytermékek jövedéki adója is emelkedik

Az Országgyűlés új törvényt hozott a jövedéki adóról, amely a kőolaj világpiaci árához kötötte és annak jelenlegi mértéke alapján szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját, hasonlóan a dohánytermékekhez, amelyek jövedéki adóterhelése 2017 végére harmadával növekszik.
A képviselők 124 igen szavazattal, 37 nem ellenében és 29 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatát.
Az elfogadott javaslat értelmében az üzemanyagok jövedéki adója abban az esetben emelkedik, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. A kormány az így szerzett többletbevételeket elsősorban az alsóbbrendű utak felújítására fordítaná.
A kabinet szerint a dohánytermékek jövedéki adóját uniós előírások miatt kell 29 százalékkal emelni 2017 végéig, három lépésben. A cigaretták adója elsőként idén szeptembertől emelkedik. A parlament döntött arról is, hogy a dohánytermékekre 2017-től adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé.
Varga Mihály javaslata indoklásában úgy fogalmazott, az új jövedéki adóról szóló törvény a korábbinál egyszerűbb, így átláthatóbb és rövidebb, továbbá teljes elektronizációra törekszik. A tárcavezető hangsúlyozta, a szabályozás a kockázatok elkerülésére az adókockázathoz igazodó biztosítékrendszert alkalmaz.További változtatásokat javasol az idei költségvetésen a parlament Az Országgyűlés elfogadta az idei költségvetést átíró indítványhoz benyújtott bizottsági összegző módosító javaslatot, amely további 14,4 milliárd forinttal növelné a 2016-os büdzsé bevételeit és kiadásait, miközben a hiányt változatlanul hagyná. A képviselők 126 igen szavazattal, 41 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett hagyták jóvá a módosításokat. Ezek egyike, hogy – az éppen zajló oktatási átalakítások eredményeként – 15 milliárd forinttal 85 milliárd forintra emelkedik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) dologi kiadásainak kerete, miközben az ott dolgozók juttatásai ugyanekkora mértékben csökkennek. Ezzel egy időben hat fővárosi kiemelt sportegyesület támogatása megduplázódik és így összesen 3,4 milliárd forintra emelkedik, míg a Magyar Kézilabda Szövetség 1,9 milliárd forintot kap feladatai ellátására. A Miniszteri Kabinetiroda 1,8 milliárd forintos forráshoz jut az 1956-os emlékév németországi eseményeinek finanszírozására. A nemzetiségi intézmények támogatása 1,3 milliárd forinttal bővül, amit intézményeik felújítására fordíthatnak. A fenti növekvő kiadások fedezetéül a korábban tervezettnél magasabb adó- és illetékbevételek szolgálhatnak.
Az egységes javaslatot ennek megfelelően küldik el a Költségvetési Tanácsnak. A költségvetési törvényről – a tervek szerint – jövő hétfőn lesz zárószavazás a parlamentben.

A Ház elfogadta a jövő évi büdzsét megalapozó törvénycsomagot

Az államháztartást szabályozó joganyag módosítását, a központi költségvetésről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó törvénymódosításokat, valamint az egyes elkülönített állami pénzalapok megszüntetéséről szóló rendelkezéseket is tartalmazza a jövő évi költségvetést megalapozó kormányzati törvénycsomag.
Az előterjesztést 125 igen, 41 nem szavazattal, 24 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.
A törvényhozás szabályozta, amikor az üzleti tevékenységgel kapcsolatos adat nem ismerhető meg: az üzleti adatok, információk titokban maradásához fűződő méltányolható érdek az állami tulajdonban lévő vagy többségi állami részesedéssel működő gazdasági társaságok esetében is fennállhat.
A köztulajdonban álló gazdasági társaságok szerződésben foglalt adatkiadásának szigorítását is tartalmazza a jogszabály melléklete.