Ha méhrajzást észlelnek, méhészt hívjanak!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten közli azoknak a méhészeknek az elérhetőségét, akik segítséget nyújthatnak a helykereső méhcsaládok befogásában, a darázsrajok eltávolításában. A méhrajzás ideje május vége, június elejére várható.

 A rajok ebben az időben bárhol felbukkanhatnak. A helykereső méh és darázsrajokhoz szakembert kell hívni, ebben segít a katasztrófavédelem a helyben elérhető méhészek nevének, telefonszámának közlésével.

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amely csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket és nem ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk be vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A méhcsaládok befogása nagy felkészültséget igényel. Amennyiben a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, illetve olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg házilagos módszerekkel eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakértő segítséget. A tapasztalatok szerint sokan kérnek segítséget a tűzoltóktól, akik ugyancsak a méhészekhez fordulnak ilyen esetben.

A szakemberek folyamatosan frissülő fővárosi listája az elérhetőségeikkel együtt:

méhbefogók