Százmilliárdos ingatlanfejlesztés indulhat Vecsésen

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé kívánja nyilvánítani a kormány a Vecsés és a repülőtér közvetlen szomszédságában lévő területen tervezett ingatlanfejlesztési beruházást.

 


Már elérhető a kormányzati honlapon az a rendelettervezet, amely szerint a Vecsésen megvalósuló ingatlanfejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítanák. Nagyjából 150-200 milliárd forintból építenek majd vasutat, szállodát és logisztikai központot azon a telken, amit a kormány elkezdett kisajátítani a ferihegyi repülőtér mellett.

A rendeletben leírt terület, az úgynevezett ferihegyi tábla most 26 különböző helyrajzi számon nyilvántartott részből áll, de a tulajdonosok száma ennél is lényegesen nagyobb. A terület hasznosítását eddig az hátráltatta, hogy osztatlan közös tulajdonról van szó – olvasható a Magyar Idők cikkében.

A telek jelentőségét az adja, hogy keresztülhalad majd rajta a tervezett vasúti hurok, amely összeköti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasterminálját a Budapest–Cegléd-vasútvonallal, de itt, vagyis a reptér telke és a 4-es fő közlekedési út közti részen valósulhat meg bármilyen, a repülőteret érintő fejlesztés – mondta a lapnak Tábori Ferenc, Vecsés alpolgármestere. A ferihegyi tábla jogi helyzetét rendezheti, ha a kormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja, mert akkor megkezdődhet a kisajátítás – tette hozzá.
Cargo City

A rendelettervezet hatásvizsgálata szerint a tulajdonosoknak 336,9 millió forintot kell megfizetniük földvédelmi járulékként, ha kiveszik a mezőgazdasági művelésből. Az ingatlanfejlesztés előkészítő szakaszában a földtulajdonosok összesen 346,8 millió forint visszterhes vagyonátruházási illetéket fizettek be a központi költségvetésbe.

Az előzetes kalkulációk szerint a területen 150-200 milliárd forintnyi beruházást lehet megvalósítani, amely több száz új munkahely teremtésével járhat. Tábori Ferenc szerint egyelőre nincsenek kész tervek a ferihegyi tábla hasznosításáról, csak elképzelések.

A kormány tavaly augusztusi határozatában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vasúti összeköttetésének megépítését. A beruházás bekerült a közlekedési nagy projektek közé, vagyis jórészt uniós forrásból finanszíroznák.