Július 1-től jön a parlagfű bírság

Július 1-től büntethet a hatóság azoknál a magánházaknál is, amelyeknek kertjében parlagfüvet talál. Tavaly százezres bírságot is kiszabtak.A családi házak tulajdonosainak ideje odafigyelniük. Június 30-a után ugyanis komoly bírságra számíthat, akinek parlagfüvet találnak a telkén. A Pénzcentrum írása szerint tavaly sem csak figyelmeztettek a hatóságok, mert volt olyan belterületi ingatlan, ahol 400 ezer forintos bírságot szabtak ki. Mivel enyhe volt a tél, a parlagfű kifejezetten jól érezheti idén magát még a gondozott kertekben is. Ez pedig az allergiásoknak rossz hír.

A NÉBIH figyelmeztetése szerint minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni.

A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt. Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez azért van, mert a lakóövezetben virágzó parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.