Vecsésen is érezhető lakáspiaci fellendülés: nem lesz elég a CSOK?

A lakásárak Európai Uniós viszonylatban 4%-kal növekedtek az idei év első negyedéve és az előző év azonos időszaka között, a mezőnyből kitűnik hazánk, az első negyedévben ugyanis itt drágultak a legnagyobb mértékben – több mint 5%-kal – az átlagos lakásárak.
Vecsésen a családi házak 15%-kal drágábban, a téglaépítésű lakások pedig 11%-kal olcsóbban érhetőek el az országos átlaghoz képest.


Magyarországon 2014 óta az ingatlanpiacon tapasztalható átlagos árak több mint 29%-kal emelkedtek, 2016 márciusban több mint 15%-kal volt drágább egy lakás mint az előző év azonos időszakában.

graf1

Ingatlanpiaci fellendülés – nemcsak a fővárosban

A lakáspiacon tavaly óta érezhető forgalom-, és árnövekedés a fővároson kívül a vidéki nagyvárosokban, illetve a budapesti agglomerációban is erőteljesen megnyilvánul, ahol 2016 első felében harmadával több ingatlan cserélt gazdát, mint 2015 végén. Az adásvételek száma alapján Budaörs, Dunakeszi és Érd volt a legkiemelkedőbb, de meglehetősen élénk volt a piac Gödöllőn, Gyömrőn, Szentendrén és Gyálon is. A fővárosi agglomerációban átlagosan 240 ezer forintért került eladásra egy négyzetméternyi ingatlan, ez azonban jelentős területi különbségeket takar. A következő időszakban a kereslet egyik meghatározó tényezője lehet a csok, melynek hatására elsősorban azokon a területeken bővülhet az érdeklődők köre, ahol jó a tömegközlekedés minősége és a támogatáshoz képest elfogadható áron állnak rendelkezésre ingatlanok.Vecsésen is érezhető a lakáspiaci boom?

Vecsésen a családi házak 15%-kal drágábban, a téglaépítésű lakások pedig 11%-kal olcsóbban érhetőek el az országos átlaghoz képest. A fővárosi agglomeráció egyes városaihoz képest a vecsési ingatlanárak átlagosnak számítanak. A családi házak átlagárai Dunakeszi és Budaörs árainál 30-40%-kal kedvezőbbek, téglaépítésű lakásokat Budaörs viszonylatában 30%-kal olcsóbban vásárolhatunk. Ugyanakkor Gyömrő, Gyál és Gödöllő áraihoz képest a vecsési átlagos Ft/m2 árak 12-60%-kal magasabbak.

graf2

Vecsés ingatlanárai az agglomeráció egyes településeivel összevetve, illetve országos viszonylatban (Ft/m2) Forrás: Ingatlannet.hu

 

2015 január és 2016 január között a Vecsésen eladásra kínált családi házak átlagos Ft/m2 árai az országos átlaghoz képest nagyobb mértékben – 17%-kal – emelkedtek, a téglalakások átlagos négyzetméterenkénti árai is dinamikus ütemben – mintegy 27%-kal – drágultak egy év alatt. 2016 január és május között országos viszonylatban egy lényegesen mérsékeltebb -4-5%-os – árváltozás mutatkozott az ingatlanpiacon, Vecsésen azonban nagyobb volt a változás: a családi házak árai 6%-kal, a téglalakásoké 17%-kal emelkedtek. 2015-ben mindkét ingatlantípus esetén egy enyhén hullámzó tendencia érvényesült az árak tekintetében, ami a lakáspiacra jellemző ciklikusságra vezethető vissza. Az idei évben az árnövekedés egyelőre töretlen, kérdéses, hogy erre az ősz beköszönte milyen hatást fog gyakorolni.

 

Elérhetőek-e már a csok lakások?

A fejlesztői kedv megvan, az év elejével módosított csokot az igénylők többsége elsősorban saját lakás építésére venné igénybe. A támogatással kapcsolatos egyik hatás, hogy bizonyos városokban a telekárak megduplázódtak, illetve a megfelelő referenciával rendelkező kivitelező cégek 2017-ig minden kapacitásukat lekötötték. A Vecsésen elérhető 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok már elérhetőek, a fővárosi agglomeráció többi városával nagyjából megegyező kínálatban. Ezek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges, szakértők szerint a választék bővülése országos szinten 2017-től várható.

Forrás: Ingatlannet.hu