Az év fája lehet a mendei kéttörzsű korai juharfa

Még egy héten keresztül lehet szavazni a mendei kéttörzsű korai juharfára azon a voksoláson, amelyen az év fáját keresik. Az Ökotárs Alapítvány hirdette meg idén is a versenyt, amelyben nem a legnagyobb, esetleg a legöregebb példány lehet a befutó, hanem az a fa, amely az adott település számára különös jelentőséggel bír.

 


Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. A versenybe bárki nevezhetett olyan egyedi fát vagy fákat egy-egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora és mérete nem számít, előny azonban, ha őshonos, közterületen álló fát választottak vagy olyat, amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A versenyben minden évben három díjat osztanak ki: az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, a “Hős Fa” címet pedig a zsűri osztja ki. Ezen kívül még egy döntős fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől.

A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 5-én indul és október 16-án éjfélkor zárul. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával, november 3-án teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, többször is második helyezést értünk el, háromszor pedig elsők lettünk.

A mendei kéttörzsű korai juharfa

A mendei kéttörzsű korai juharfa

A mendei kéttörzsű korai juharfa érdekessége, hogy két törzse van. A törzsek lombja teljesen összeér, ezért aki messzebbről nézi, azt gondolhatja, hogy egy fát lát, ami tulajdonképpen igaz is, hiszen a hozzáértők szerint gyökere csak egy van. Születése a múlt század első éveire datálódik az akkori földműves gazdák leszármazottainak beszámolója szerint.
A fa az akkori búzamezők szélén állt és a forró nyarakon árnyékot nyújtott a fáradt aratóknak, marokszedő lányoknak, asszonyoknak, akik délidőben szívesen fogyasztották el alatta ebédjüket és hűsöltek a nap legmelegebb órájában alatta.
A katolikus hívek egy fából készült keresztet helyeztek el alatta. Itt imádkoztak jó termésért, az aratás kezdetekor és annak ideje alatt itt imádkoztak jó időért, vagy éppen a lelkük üdvéért a hívő emberek.
A fa teljes történetéért kattintson ide: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak