IV. Európai Újraélesztési Nap a Market Centralban

Bárkivel előfordulhat, hogy segítséget kell nyújtania egy újraélesztéshez, de nem mer cselekedni, mert nem tudja, mit kell csinálni, vagy tart tőle, hogy még nagyobb bajt okozhat.
Október 16-án Vecsésen ingyenesen megtanulhatják az érdeklődők, hogy mi a teendő, ha valaki elájul mellettünk.

 


Az Európai Újraélesztési Nap – European Restart a Heart Day elnevezésű, Európa számos országában minden év október 16-án megrendezésre kerülő esemény gondolata az Európai Újraélesztési Társaságtól (ERC) származik. Célja a hirtelen szívhalál elleni küzdelemre való figyelemfelhívás, ezáltal minél több laikus segítségnyújtó képzése.

Hazánkban naponta 60-70 honfitársunk hal hirtelen szívhalált, melynek hátterében az esetek döntő többségében egy súlyos szívritmuszavar, az úgynevezett kamrafibrilláció áll. A hirtelen szívhalál nemtől, kortól, edzettségi, egészségi állapottól független. Bárkit, bármikor érinthet, jellemzően sportolás közben, vagy közvetlenül azt követően következik be. Túlélése jelenleg elkeserítően alacsony, jelenleg 2-5% körül van, mely azonban időben megkezdett és szakszerűen végzett segítségnyújtással, az újraélesztéssel, illetve a félautomata defibrillátor használatával drasztikusan – akár 65-80%-ra – javítható lenne.

ujraelesztes

Ehhez kívánnak segítséget nyújtani október 16-án 10 és 18 óra között, a Market Central Ferihegyen a szervezők: az oktatáson részt vevők megismerhetik és kipróbálhatják a hirtelen kialakult keringésleállás jeleinek észlelését, valamint az ilyenkor szükséges tennivalókat, az újraélesztés technikáját.
A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak, ezen felül az a vecsési iskola, melyből a legtöbb gyermek vesz részt rendezvényen, ajándékban részesül.