Küldik a csekket a többhavi elmaradt szemétdíjról

Többhavi szemétszállítási díjról szóló számlát kapnak a héten a háztartások, mivel az állami kukacég hónapokig nem tudta megoldani a számlázást. Az új vállalat azt ígéri, hogy részletekben is be lehet fizetni az akár húszezer forintra is rúgó csekkeket.

 


Sokan kapnak majd a héten borsos szemétszállítási díjról szóló csekket. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. hétfőn kezdi el kiküldeni azokat a számlákat, amelyeket a cég saját tehetetlensége miatt lassan fél éve képtelen volt a háztartásoknak eljuttatni –írja a Magyar Nemzet online. A késedelem oka az, hogy április eleje, vagyis a szemétszállítás államosítása óta az állami kukaholding képtelen volt megoldani a számlázást.

rezsicsekk
Az ügyfeleknek a szemétszállítási szolgáltatóknál eddig országosan 13-15 milliárd forintos adósságuk halmozódott fel. Az átlagos, havi háromezer forint hulladékszállítási díjjal számolva az
egy-egy ügyfélnél felhalmozódott tarifahátralék elérheti akár a 18-21 ezer forintot is. Csizmadia Tamás, az NHKV szóvivője azt mondta, ha egy fogyasztó túl nagy számlát kap, akkor van lehetőség részletfizetésre.

A háztartásoknak arra is fel kell készülniük, hogy januártól már nem havonta, hanem negyedéventejön a számla. Vagyis ritkábban, de magasabb összegű számlákat kapnak kézhez. Eddig leginkább a számlaelmaradás leginkább a vidéki háztartásokat érintette, azonban a budapestieket sem kerülik el az államosítással járó kellemetlenségek.