Felgyújtottak egy szobát a tűzoltók – videó

A katasztrófavédelem ezúttal a Nyugati téri bevásárlóközpont főbejáratánál mutatta be a járókelőknek, hogy miért nem szabad felügyelet nélkül hagyni a lakásban gyújtott gyertyákat, mécseseket, adventi koszorúkat.

 


Karácsony közeledtével ugrásszerűen megnő a lakástüzek száma, a katasztrófavédelem és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ezért minden évben látványos tűzoltási bemutatóval hívja fel az emberek figyelmét a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk és csillagszórók veszélyeire. A főváros hivatásos tűzoltói idén a Nyugati téri bevásárlóközpont főbejáratánál állítottak fel egy szobának berendezett konténert, amelyben egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú percek alatt hatalmas lángokat okozott. A járókelők a látványos bemutató részeként egy hőkamera segítségével azt is figyelemmel követhették, hogyan emelkedik a hőmérséklet egy lakástűz kialakulása során.

 Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője a helyszínen elmondta: jóllehet, 2012 óta folyamatosan csökken a lakástüzek száma, az ilyen esetek egyötödéhez még mindig az év utolsó egy hónapjában riasztják a tűzoltókat. A tábornok felhívta a figyelmet arra, hogy az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Fontos továbbá, hogy időben tudjunk reagálni a kialakult tüzekre, mert azok a lakásban található textíliákon és a karácsonyfán keresztül nagyon rövid idő alatt jelentős méretűvé nőhetnek. Bérczi László hozzátette: a kisebb tüzeket magunktól is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban az meghaladja a képességeinket, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget.

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az adventi vasárnapokon, karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni! Mindig tartsuk szem előtt, hogy az adventi koszorú, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor és a tűzhelyen felejtett étel a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat!