Mentőállomás és új egészségügyi központ épül Vecsésen

A Kormány 2016. december 22-én döntött az új vecsési alapellátási központ és mentőállomás megépítésének támogatásáról.
A város a központ megépítéséhez 400 millió forint állami támogatásban részesül – tájékoztatott Szlahó Csaba Vecsés polgármestere.Szlahó Csaba polgármester

Már 2006-ban felmerült a Vecsési Mentőállomás létesítése, mivel a Ferihegyi földi Mentőállomás bezárásával a területen az Országos Mentőszolgálat ellátásában fehér folt keletkezett. Az OMSZ vállalta volna az üzemeltetést, de az állomás létesítésére nem volt forrása.
Sajnos 2013-ban az EU-s Mentőprojektbe sem kerülhetett bele a mentőállomás építése, mert a Központi Régiót ebből a lehetőségből kizárták.
A létesítés szakmailag továbbra is indokolt, Vecsésre gyakran jár a mentőhelikopter kevésbé súlyos esetekhez is, mivel kevés a közelben elérhető mentőautó, ezen valamit javított a vecsési Mentőpont létesítése, de nem jelent végleges megoldást  – írta még 2014-es önkormányzati beszámolójában Dr. Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetője.Másik jelentős gond, hogy a Dózsa György úti rendelő állapota jelentősen leromlott, a fal vizesedik, a gépészeti rendszer elavult, a ház belső beosztása már nem teljesíti a minimumfeltételeket. Ez gazdaságosan nem orvosolható a jelenlegi épületben. Az Áchim utcai rendelő állapota hasonló, a minimumfeltételek itt sem teljesíthetők.

Mindkét gondra megoldás lenne a Dózsa György úti jelenlegi háziorvosi rendelőhelyén egy 2 mentőgépjárműves mentőállomásból, 4 felnőtt, 1 gyerek háziorvosi rendelőből, védőnői szolgálatból, egészségügyi irattárból, raktárból, kiegészítő rendelőből álló komplexum, vagyis egy közös mentőállomás és alapellátási központ létesítése új épületben. Ennek látványterve elkészült .


A központ elkészülte esetén hosszú távra megoldódna Vecsés város lakosságának egészségügyi ellátása.