Hamarosan indul az M4-es út építése

Elbírálta az infrastruktúra-fejlesztő az M4-es gyorsforgalmi útnak az M0-s autópálya és Cegléd közötti kivitelezési munkáira érkezett pályázatokat. A 30, illetve 14,4 kilométeres szakaszokért összesen 72,5 milliárd forintot fizet a beruházó, aki ehhez nem vesz igénybe uniós forrást. A gyorsút 2019 végére készülhet el.A 4-es főúton a főváros és Szolnok között újabb két szakaszon kezdődhet meg a gyorsforgalmi út építése – derült ki a napokban megjelent közbeszerzési dokumentumból – írta a Magyar Idők.
Az M4-es Üllő és Cegléd közötti szakaszának építése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.
A szükséges forrást a hazai költségvetésből biztosítják. A kivitelezési munkálatok az év elején megkezdődnek. A teljes szakasz megépítése 2019 harmadik negyedévére fejeződik be.Az első szakaszon új nyomvonalú út épül Gyömrő, Péteri, Gomba, Monor, Monorierdő és Pilis elkerülése érdekében.
A második szakaszon, Albertirsán túl a már meglévő szakaszt kétszer két sávosra bővítik, ez ugyanis jelenleg is elkerüli az ottani településeket.
Az M4-es és az M0-s találkozásánál a Vecsés és Üllő térségében lévő, a két település elkerülését biztosító út már korábban elkészült. Cegléd és Szolnok között, az abonyi elkerülőn a tervek szerint gyorsforgalmi út épül, ahol a meglévő fél autópályát két sávval bővítik majd.


Az Üllő–Cegléd négysávos út gyorsút lesz, legalábbis erre lehet következtetni a közbeszerzési kiírás részleteiből. A kétszer két sávos szakaszon óránként 110 kilométeres sebességgel lehet majd közlekedni, és a leállósáv nem burkolt, hanem úgynevezett stabilizált felületű lesz. Ezek a keretfeltételek megegyeznek a gyorsút úttípus műszaki tulajdonságaival. Ugyancsak erre utal, hogy a kiírásban 3,75 méter széles forgalmi sávok és 26,60 méteres teljes koronaszélesség szerepel.
Az M4-es autópálya, illetve autóút legnagyobb része a tervezési fázisban tart. Eddigi történetében 2005. december 17-én adták át a ferihegyi repülőtér és Üllő közötti 12 kilométeres szakaszát, amely Vecsést és Üllőt elkerülve a 4-es főúthoz vezet.