Átadták az új sportpályát Vecsésen

Március 11-én, szombaton délelőtt átadták az új, gumiburkolatú sportpályát a Vecsésen, a lakótelepi játszótéren. A rekortán pálya a Magyar Labdarúgó Szövetség és Vecsés Város Önkormányzatának közös finanszírozásában valósult meg.A pálya önmagában is kuriózum, mivel az ország területén eddig mindössze néhány ilyen épült.
Az átadáson többféle sportbemutatót tekinthettek meg az érdeklődők. A rekortán pálya használata ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Mint Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere az ünnepi átadáson elmondta, a pálya körül további beruházásokat terveznek. A már körbekerített, világítással, kapukkal és kosárhálókkal felszerelt terület mentén várhatóan egy futókör épül, sárrázót alakítanak ki, valamint a bővíteni szeretnék a szabadtéri fitnesz eszközök számát is.
A 20 x 40 méter alapterületű, több funkciós rekortán sportpálya kialakításának költsége bruttó 42 millió forint volt. Ebből 12 millió forintot finanszírozott Vecsés, a beruházás mintegy 70 %-át pedig az MLSZ állta.
„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Labdarúgó Szövetség 2015-ben indította el közös projektjét, melynek keretében rekortán borítású, többfunkciós pályákat épít országszerte EMMI támogatásból, TAO-támogatásból és az önkormányzatok által fizetett önrészekből.

Fotó: Katona CsabaEgy rekortán pálya teljes bruttó költsége 24 és 30 millió forint körül mozog, kiegészítő elemek nélkül. Az alacsonyabb költségű pályák meglévő aszfaltburkolatra épülnek, míg a zöldmezős beruházások magasabb kivitelezési díjjal járnak. A pályázók választhattak, hogy milyen felszereltséggel kérik a pályát: választani lehetett világítást, labdafogó hálót és palánkot az oldalvonalak mellé, a pályát körülvevő viacolor burkolatot, valamint 2 db kisebb méretű kaput kérhettek kiegészítésként.

Az MLSZ által épített multifunkciós pályák felszerelésüket tekintve alkalmasak labdarúgásra, kézilabdázásra és kosárlabdázásra. Természetesen a felhasználás köre tovább bővíthető, a felület ugyanis kiválóan alkalmas teniszezésre, röplabdázásra és különböző atlétikai gyakorlatok művelésére is. A rekortán pályák karbantartási igénye minimális, és jól ellenáll a környezeti viszonytagságoknak, ideális helyszínt biztosít az alacsonyabb költségvetéssel bíró intézmények számára.” – olvasható a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján.

Szlahó Csaba, az MLSZ Pest megyei társadalmi elnöki tisztjét is betöltő polgármester a vecsési rekortán pálya megnyitóján hangsúlyozta: „a város azzal a szándékkal építi ezeket a létesítményeket, hogy aki Vecsésen sportolni szeretne, annak erre lehetősége legyen”. A pálya használatához pedig mindenkinek jó egészséget kívánt.

Fotó: Katona Csaba

www.vecses.hu