Három éjszaka alatt átköltöztették az Aeropark repülőgépeit

A Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) tájékoztatása szerint minden légijármű az előre tervezett időpont előtt átkerült az új kiállítási területre.Gőzerővel folytatódik az új Aeropark kialakítása, azonban a Tu-154-es, a Tu-134-es, az Il-14-es, az L-410-es, a Mi-2-es, a Li-2-es, valamint az Il-18-asok, a Jak-40-esek, és az An-2-esek már most is impozáns látványt nyújtanak a reptér felé forduló felüljáró mellett.

Fotók: Somogyi-Tóth Péter / SKYART MEDIA

Komoly előkészítő munkát igényelt a javarészt a Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő, egykori Malév repülőgépek áttelepítése az Aeropark új területére. Az elmúlt hetekben elkészültek az állóhelyek és jelentős földmunkával megépült az a rámpa, amelyen a Budapest Airport Zrt. Kényszerhelyzeti Készültsége átvontatta a magyar repülés történetében meghatározó szerepet játszó típusokat.
A gépeket is fel kellett készíteni a műveletre, hiszen többségük évtizedek óta mozdulatlanul állt, ebben az Aeroplex Kft. mellett kulcsszerepet vállalt az LKK felkérésére Zsaludek Endre szakmérnök, repüléstörténész is.
A murvás állóhelyek gyönyörűen „derítik” alulról a repülőgépeket, amelyek egyébként az elkövetkező hetekben különleges éjszakai megvilágítást is kapnak – írta az Iho.hu