A lakosság bő harmada él a létminimum alatt

Kismértékben csökkent azok aránya, akik a létminimum alatti bérből élnek az egy évvel korábbihoz képest. A válság előtti szinttől még mindig messze van a tavalyi 88 619 forintos átlag – derült ki a Policy Agenda jelentéséből.


A létminimum nem szegénységi küszöb, hanem egy olyan jövedelem, amely mellett biztosítható egy háztartásban az alapvető szükségleten túli igények kielégítése is. Vagyis nemcsak a rezsi és élelmiszerkiadások, hanem a termékkosár egyéb tételei és ún. rugalmatlan kiadások is bekerülnek a kiadások közé.

A szervezet jelentése szerint a magyarok bő egyharmada, mintegy 36 százalék a létminimumnál kevesebb pénzből tartja fenn magát. A tipikus, azaz két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 256 995 forintnak felelt meg. Az ilyen háztartásokban az egy főre jutó átlagos létminimumérték 64 249 forint volt.
Vagyis a gyermekvállalás komoly kockázatot jelent a családok megélhetésére. Kivált, akkor, ha valamelyik szülő egyedül kénytelen nevelni legalább két gyereket. Ez esetben a léminimum érték mintegy 190 531 forint, egy főre elosztva ez 62 837 forint.

A nyugdíjas korúak háztartásai közül, ahol egy embertől származik a bevétel, a létminimum érték 79 757 forint, ahol ketten is rendelkeznek valamilyen keresettel, ott 137 359 forint ez a szám. A különböző háztartástípusokra érvényes egy főre számított értékek 2016-ban a 71 800 forintos átlag körül, az 55 000 és 88 600 forint közötti sávban szóródtak A létminimum országos, egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 88 619 forint volt.

A Központi Statisztikai Hivatal 1991 óta évente közölte a számított létminimum értéket. 2015-ben a KSH bejelentette, hogy szakmai okok miatt nem folytatja a létminimum-számítás közlését. Annak érdekében, hogy ez a szakmai munka ne szakadjon meg, 2015-től a Policy Agenda készíti el a számítást.Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://www.vecseshirek.hu/2017/05/15/a-lakossag-bo-harmada-el-a-letminimum-alatt/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19