Hatalmas vihar csapott le kedden

Szélsőséges erővel csapott le a vihar a középső országrészben. Péterin egy óvodából kellett menteni a gyerekeket, Vecsésen a Lincoln úti aluljárót árasztotta el a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz.
A fővárost éppen a délutáni csúcsforgalom idején bénította meg az esőzés, Szentendrén saját házaikból kellett embereket kimenekíteni, a Fejér megyei Perkátán tornádó is kialakult.Elárasztott egy óvodát a lezúduló esővíz kedd délután a Pest megyei Péterin – közölte Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. A szóvivő szerint az eső először a Petőfi Sándor utcában lévő óvoda udvarát áztatta el, majd a víz befolyt az épületbe.A gyermekekért érkező szülők nem tudtak bejutni az épületbe, ezért hívták a tűzoltókat. A szakemberek az ablakon keresztül mentették az óvodában rekedt gyermekeket, a szivattyúzást csak ezt követően tudták megkezdeni, addig homokzsákokkal vették körbe az épületet. Péterin több házat és utcát is elárasztott a víz.

Vecsésen a Lincoln úti aluljárót és a bevásárlóközpont mellett körforgalmat árasztotta el a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz, az aluljárót egy rövid időre le is zárták a forgalom elől.
Az esti órákban az aluljárót a takarítást követően újra megnyitják.

A Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott gondokat – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. és a III. kerületben is több utcát és utat elöntött a víz.
Elsősorban a XIII. és a XIV. kerületben volt dolga a szakembereknek, eddig több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. Jellemzően épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához riasztják a fővárosi tűzoltókat – tették hozzá. A VIII. kerületben két autó, a X. kerületben egy jármű rongálódott meg kedden a viharban – közölte a fővárosi katasztrófavédelem a honlapján.
A tömegközlekedésben komoly fennakadásokat okozott a vihar, amely éppen a délutáni csúcsforgalom idején csapott le a fővárosra. Leállt az egyes villamos, a 4-6-os villamos, a budai fonódó hálózat és a szentendrei HÉV-sem közlekedett.
A VI. kerületben, a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai vasúti felüljárónál nyolc személyautó és egy trolibusz akadt el az összegyűlt csapadékvíz miatt. A Waze online közösségi navigációs rendszer térképe szerint Budapest összes fő közlekedési útvonalán jelentős torlódások alakultak ki; számos mellékút is járhatatlanná vált.Több elárasztott épületből is embereket kellett kimenteniük a tűzoltóknak kedden Szentendrén – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. A közlemény szerint Szentendrén az egyik épületben, a Halász utcában álló étteremben majdnem egy méter magasan állt a víz, amikor a tűzoltók megérkeztek; onnan hat embert menekítettek ki.

A Fejér megyei Perkátán tornádó alakult ki a viharfront következtében. A település határában a késő délutáni órákban egy úgynevezett nem-mezocikilonális tornádót észleltek. Ilyen tornádók rendszeresen előfordulnak a nyári félévben, de csak nagyon rövid élettartamúak és kis területet érintenek – írták. A szupercellákhoz kapcsolódó (mezociklonális) társaikhoz képest akár gyengébb zivatarfelhők alatt is megjelenhetnek. Az örvénylő oszlopban a szélsebesség meghaladhatja a 100-150 kilométer/órát – olvasható a közleményben.

Nem közlekednek a vonatok Rákospalota-Újpest és Fót között, mert zárlatos lett a felsővezeték – tájékoztatta a Mávinform kedd este az MTI-t. A közlemény szerint a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon jelentős, 30-120 perces késésekre kell számítani az esti és az éjszakai órákban, akár vonatok is kimaradhatnak. A vasúttársaság pótlóbuszokat rendelt az utasok szállítására Fót és Rákospalota-Újpest között.