Illegális cigarettagyár üzemelt Vecsésen

Illegális cigarettagyárat találtak két évvel ezelőtt Vecsésen, 2,5 millió szál adójegy nélküli cigarettát és 12 tonnányi vágott dohányt foglaltak le a gépsorok mellől. Az ügyben 13 ember ellen vádat emeltek – közölte a Pest Megyei Főügyészség csütörtökön.A Pest Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat 13 személlyel szemben, akik Vecsés külterületén hatósági engedély nélkül működő cigarettagyár üzemeltetésében vettek részt, több mint 200 millió forint jövedéki adó megfizetése nélkül.

A nyomozás során ismeretlenül maradt személyek 2014 novemberében elhatározták, hogy Magyarországon hatósági engedély nélküli cigarettagyárat hoznak létre. A tervük megvalósítására Vecsés külterületén egy raktárcsarnokot szemeltek ki, azt fantomcégek útján kibérelték, és elkezdték a cigaretta gyártásához szükséges gépsorok, berendezések, alapanyagok Magyarországra szállítását.

A cigarettagyár beindításához Bulgáriából toboroztak szakértelemmel rendelkező munkaerőt, mivel a gépsorok összeszereléséhez és üzembe helyezéséhez, valamint a cigaretta üzemi léptékű előállításához szakmunkásokra volt szükségük. A szakmunkásoknak általában 1.000,- eurós fizetést, valamint ingyenes szállást és ellátást kínáltak.

Az engedély nélküli cigarettagyártás 2015 januárjában kezdődött meg.

A bűnügy vádlottjai a cigarettagyárban dolgozó munkások és a munkafeltételek biztosításában közreműködő személyek.

A NAV nyomozói 2015 februárjában megjelentek az illegális cigarettagyárban, – akkor honlapunk is beszámolt erről –  ahol 2,5 millió szál adójegy nélküli cigarettát és mintegy 12.000 kg vágott dohányt találtak és foglaltak le a gépsorok mellett.

A vádlottak dohánygyártmányok előállításához kapcsolódó jövedéki adó meg nem fizetésével a költségvetésnek több mint 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Pest Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a vádlottakat, akiknek bűnösségéről a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.