XVII. Vecsési Káposztafeszt

A „Hagyomány, Gasztronómia, Kultúra” jegyében, idén immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg Vecsésen a Káposztafesztet. Szeptember 23-24-én a látogatók betekintést nyerhetnek a sváb kultúra hagyományaiba, kiderül, hol termett és mekkorára nőtt az ország legnagyobb káposztája, kik főzik a legjobb káposztás ételeket és kik készítik a legízletesebb savanyúságokat.


Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közös programján minden látogató megkóstolhatja a HÍR-es, azaz a Hagyományok Ízek Régiók védjeggyel ellátott savanyúságokat és káposztás ételeket. Bemutatkoznak a vecsési sváb hagyományőrző csoportok, táncegyüttesek, zenekarok, kórusok. Fellép majd többek között a Wetschescher Nachtigallen Kórus, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület (VHZ) és a Brunner Zenekar. A VHZ az Epresben a régi színpad helyén, egész nap várja vendégeit a rendezvénysátrukba. Igazi kuriózumként szombaton a Rosmarein Tánccsoport előadja a Strudelessen (Rétesevés) hagyományának tánckoreográfiáját.

Vasárnap a szentmisét és a terményáldást követően a Szent Kereszt Templomtól útnak indul a díszes felvonulás a rendezvény fő helyszínére, az Epresbe, ahol játékos vetélkedő, kézműves kirakodóvásár, német nemzetiségi ruhabemutató és egész napos kulturális program várja a látogatókat. A kézműves mesterségek bemutatója mellett, a gyermekek kreatív foglalkozásokon vehetnek részt mindkét nap.

A Káposztafeszt egyik fő eseménye a főzőverseny, melyen az induló csapatok két napon át mérhetik össze tudásukat. A káposztás ételkülönlegességek zsűri elnöke szombaton Jegenyei István, vasárnap Szőke András lesz.

Idén is lesz savanyúságverseny savanyított káposzta, kovászos uborka, vegyes-vágott savanyúság és káposztával töltött fehér TV-paprika kategóriákban. A versenyre benevezett ínyencségeket szombat délután kóstolhatják meg a fesztiválozók a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában.

Az idei feszt egyik újdonsága, hogy egy óriás mérleg segítségével, káposztafejekkel mérik le a vállalkozó kedvűek súlyát, valamint a gasztronónia kedvelők a Kulturverein sátrában saját kezűleg készíthetnek töltött paprikát. A fejes káposzta gyalulásának technikáját a Petz családnál mutatják be. A rendezvény hétvégéjén három vecsési lovasfogat szállítja majd a fesztiválozókat, de útnak indul a kisvonat is a Bálint Ágnes Emlékházba és a Vértesi Nándor utcai Nyomdagalériába.

Számos vendég is érkezik Vecsésre. Városunkba látogat az Echterdinger Musikanten, bemutatkozik Dunabogdány kulturális küldöttsége, fellép a Dunaharaszti Tánccsoport, továbbá két német nemzetiségi zenét játszó vendég együttes, a Szomorer Jungs és a Heimattöne Kapelle sétáló zenekarként szórakoztatja majd a közönséget.

A rendezvényen a hagyományőrző együttesek mellett közismert előadóművészek is színpadra lépnek. Koncertet ad az ABBA Sisters, Szandi, az EDDA Művek és az Intim Torna Illegál.

A rendezvény programsorozatát színesíti továbbá, hogy a fesztivál ideje alatt a Bálint Ágnes Emlékház, valamint a Vecsési Tájház is látogatható lesz. Bálint Ágnes egykori lakhelyén színházi előadások várják a gyerekeket, az Epresben pedig megtekinthető majd a Kultruverein helytörténeti kiállítása Frühwirth Mihály vezetésével.

A XVII. Vecsési Káposztafeszt részletes programja, valamint további hasznos információk olvashatók a www.vecsesikaposztafeszt.hu weboldalon, illetve a rendezvény facebook oldalán.

Találkozzunk szeptember 23-24-én a XVII. Vecsési Káposztafeszten!