Akár milliós bírsággal járhat a szabálytalanság

A következő hetekben rengetegen teszik majd rendbe otthon vagy a hétvégi háznál a kertet – égetnék el az avart, vagy a megmetszett, elszáradt növények ágait. Nem árt azonban tisztában lenni az új tűzvédelmi szabályokkal; az előírás szerint ugyanis már tilos a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Ráadásul ez a tevékenység nagyon káros a környezetre és az emberi egészségre

 


2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely nagyon fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes ház, és telektulajdonosokra vonatkozóan is. A lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS!
Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. 

 

Vecsésen egész évben tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Szigorúan tilos a kerti zöldhulladék, avar és egyéb hulladék égetése! Ennek betartását az Önkormányzat közterület felügyelői és mezőőrei útján ellenőrzi, melynek megszegése bírságot vagy feljelentést vonhat maga után. A zöldhulladék elszállításához átlátszó zsák vásárolható a Polgármesteri Hivatalban vagy a Vecsési Városgondnok Kft-nél, és az abban az ingatlan elé kihelyezett zöldhulladékot a Vecsési Városgondnok Kft. munkatársai elszállítják.

Mi történik, ha valaki begyújtja a kerti “füstgyárat”?

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik.   A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik. Egy átlagos kupac (100 kg) elégetése során annyi PM10 részecske jut a levegőbe, mely kb. 90 millió köbméter levegőt szennyez el egészségügyi határérték felett. Ez ma egy közepes település teljes légköre egy őszi estén.

Viszont se a helyi szabályok, se az általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat.
A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti!
A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.Megoldás vagy a komposztálás vagy zöldhulladék elszállításához megvásárolható zsák használata.
Végül felmerül a kérdés, vajon emberek-e azok, akik mindezek ellenére mégis égetnek és szennyezik a környezetet. Természetesen ők is azok, csak legtöbbször nem tudják, hogy mit okoznak a füstöléssel.