Átadták az uszodát Gyálon – videó

Ünnepélyesen átadták ma a Gyáli Járási Tanuszodát. A közel 350 millió forintból megvalósuló fejlesztés során egy 15×25 méteres 1,9 méter mélységű, 26-28 Celsius-fokos medence és egy 6×10 méteres 80 cm mély, 30-32 Celsius-fok vízhőmérsékletű tanmedence épült.
Az eseményen részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, valamint Pápai Mihály, Gyál város polgármestere. A Nemzeti Köznevelés,8 méter mély, 30-32 Celsius-fok vízhőmérsékletű tanmedence került kialakításra.i Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megépült tanuszodák közül az elsők között indult el a gyáli beruházás, az alapkövet 2016. március 30-án helyezték el – olvasható az önkormányzat honlapján.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy a sport összehozza a gyerekeket, közösségeket alakít ki, amely egy erős nemzetté kovácsol. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy európai szintű tanuszoda jött létre Gyálon, és a létesítmény az iskolai úszásoktatás kiszolgálása mellett az ott élők számára is nyitva áll.Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy az újonnan átadott uszoda szolgáltatásait 60.000 ember veheti igénybe, amely kiemelkedő a térségben. Az országgyűlési képviselő elmondta, a település komoly feladatot végzett el; a beruházáshoz az önkormányzat adta a területet, de fontos fejlesztéseket is végzett az épület körül, és számos módon segítette annak elkészülését.
Pápai Mihály polgármester megköszönte a projektben résztvevők munkáját, üdvözölte az uszoda munkatársait.

Az új létesítmény az elkövetkező egy hónapban próbaüzemben működik, ami azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt még csak az iskolás és óvodás csoportok látogathatják az uszodát, és a szakemberek folyamatos ellenőrzésekkel mérik a vízminőséget, hogy aztán megnyithassa kapuit a nagyközönség előtt.
A beruházás célja az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás elősegítése mellett a mindennapi sportélet lehetőségének megteremtése, hiszen a létesítmény oktatási időn kívül szélesebb közönség kiszolgálására is alkalmas. Az uszoda megépítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hazai költségvetési forrásból finanszírozta, továbbá üzemeltetéséről is a magyar állam gondoskodik.
A kivitelezés során önkormányzat egy 46 férőhelyes parkolót alakított ki, az épület körül rendezett zöldövezet, illetve egy pihenő park 280 nm2-es játszótérrel várja a kikapcsolódni vágyókat. A városnak mindezen fejlesztések nettó 43 millió forintba kerültek.
Az uszoda egyedi fa burkolatát stílusosan egészítik ki a levehető oldalfalak, így biztosítva nyáron a szabadtéri kapcsolatot, a látogatók tehát szép időben úszást követően egyenesen a zöld parkba mehetnek pihenni, napozni.