Magyar Kultúra Napja Vecsésen

1989 óta ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Vecsésen több mint két héten át számos programmal készül a Bálint Ágnes Kulturális Központ a jeles napra. 2018. január 15-én 18 órakor kiállítás nyílik a Bálint Ágnes Kulturális Központban, melynek címe: Mit adtak a Magyarországon született tudós elmék és feltalálók a nagyvilágnak?

A kiállítást Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének Elnöke méltatja és nyitja meg, Mandel Róbert tekerőlant kíséretében.
A kiállítás január 25-ig tekinthető meg.

A második program egy Slam Poetry előadás, mely 2018. január 21-én 18 órakor kerül megrendezésre. A program résztvevői Busa Pisti slam, rap, Benedekfi Zoltán hegedűművész, Matus Péter basszusgitár, Oláh Antal dob.

Hogy mi a Slam Poetry? Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson! Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek. A műsor érdekessége, hogy Arany János műveiből is kaphatunk ízelítőt az este folyamán.

A programokon történő részvétel ingyenes.

A Magyar Kultúra Hete programsorozatot a BÁKK a Játékszín legújabb cekkerdrámájával zárja január 31-én 19 órakor. Az előadás Szakonyi Károly: KÉT NŐ című előadása.
Időpont: 2018. január 31. 19.00 óra Jegyár: 3.500,- Ft

www.vecses.hu