Évek óta vizitdíjat szednek Pilisen

Pilisen egy helyi rendelettel 2010 óta szedik a 300 forintos vizitdíjat a helyi egészségügyi szakrendelőben. Míg 2007-ben a vizitdíj alól automatikusan felmentést kaptak a gyerekek, krónikus betegek és szociálisan rászorulók, addig Pilis községben gyakorlatilag mindenkinek fizetnie kell – írja a 168 Óra.

Hajnal Csilla, Pilis polgármester a 168 Órának azt mondta: a pilisi egészségházat az önkormányzat saját erőből tartja fenn. Ez az államilag szervezett egészségügyi szolgáltatás mellett kvázi „extraként” működik, hogy ne kelljen a lakosoknak minden laborvizsgálatra Ceglédig vonatozniuk (Ceglédre a vonatjegy oda-vissza kétszer 465 forint). Ezért szednek „egészségügyi költség-hozzájárulásnak” nevezett, 300 forintos díjat minden vizsgálat előtt, mondta a Pilisi Vállalkozók által jelölt polgármester.  

Az Index utánanézett: a pilisi önkormányzat 2010. december 1-jén fogadta el azt a helyi rendeletet, ami bevezeti az „egészségügyi költség-hozzájárulást”. A konstrukció kísértetiesen hasonlít a 2007-ben bevezetett, majd 2008-ban népszavazáson megszüntetett vizitdíjra. Összege 300 forint, amit minden orvos-beteg találkozó előtt ki kell fizetni. Ha valaki egy nap több orvosnál, több vizsgálaton jár, annyiszor 300 forint a díj.

A helyi rendelet szerint ezt az összeget csak készpénzben lehet megfizetni, amiről az asszisztens nyugtát, kérésre pedig számlát ad. A pénzt egy vaskazettában kell gyűjteni az sztk-ban, és ha 100 ezer forint összegyűlik, azt be kell fizetni a Polgármesteri Hivatal házi pénztárába. A beszedett díj ugyanis az önkormányzaté, amit az egészségház fenntartására fordít.
Bár a rendelet lehetőséget ad arra, hogy a tartósan betegek felmentést kapjanak a 300 forintos hozzájárulás megfizetése alól, a romák által lakott településrészen mindössze 1-2 ember kap kibúvót, és ők is csak esetlegesen.
A lap szerint az emberek valójában nem is tudnak arról, lehetne mentességet kérni, az önkormányzat pedig “nem igyekszik mentesíteni” a díjfizetés alól a rászorulókat, akik havonta 2-3 ezer forintot is otthagyhatnak vizitdíj – hivatalos nevén egészségügyi költség-hozzájárulás – gyanánt.