Éveket késhet a Köki pályaudvar felújítása

Új közbeszerzést kellett kiírni a Kőbánya-Kispest vasútállomás rehabilitációjára, ezért a beruházás befejezése 2021 végéig csúszhat – tudta meg a MÁV-tól a hvg.hu.Tovább csúszik Budapest három forgalmas, de híresen rossz állapotú vasútállomásának, a kőbánya-kispestinek, a Kőbánya alsónak és a zuglóinak a felújítása – derül ki a MÁV a hvg.hu-nak írt válaszából. A vasúttársaság még 2016 novemberben azt írta, mindhárom állomás megújítása szerepel terveik között, és 2019 végére mindez el is készülne.

Most azonban a MÁV már azt közölte a lappal,hogy a Kőbánya-Kispest felújítására a 2017 elején megkötött tervezési szerződés közbeszerzés-jogi okok miatt meghiúsult, így a tendert meg kellett ismételni, ez jelenleg értékelési szakaszban van. Az engedélyezési és kiviteli tervek elkészülte, az építési engedélyek kiadása, valamint a kivitelezésre irányuló közbeszerzés lefolytatása után a kivitelezés megindítása 2020 tavaszán, annak befejezése 2021 végén várható csak.

Fotó: Vörös Attila, iho.hu

Zugló és Kőbánya-alsó esetében a tervezés jól áll, azokra azonban forrásuk nincsen: a vasúttársaság válasza szerint ezen állomásokra az engedélyezési tervek elkészültek, az engedélyezési eljárás várhatóan idén júliusban indulhat, a pénz azonban jelenleg egyik állomás esetén sem áll rendelkezésükre.

A MÁV válasza szerint Kőbánya-Kispest állomás modernizálása során az akadálymentesség érdekében a peronok magasságát 55 centiméteresre emelik, a perontetőket felújítják, az utastájékoztató rendszert korszerűsítik. A meglévő gyalogos-felüljárót teljesen felújítják, illetve egy új, második gyalogosátjáró is épülne.

A MÁV Kőbánya-Kispest vasútállomás utasforgalmi tereinek megújítását az Állomásfejlesztés és integrált ügyfélszolgálati (kormányablakok) program uniós projektből fedezi, mintegy 4,5 milliárd forintos, EU-támogatás felhasználásával -írta a lap.