Ingatlanpiaci körkép Vecsésen és a környéken

Vecsés környékén lassult az ingatlanárak emelkedése, de még mindig a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha házat akarunk venni.A budapesti ingatlanárak hirtelen megugrása miatt az utóbbi években egyre többen teszik le a voksukat az agglomeráció mellett. Erre a tendenciára természetesen reagált a piac, így az átlagárak ezeken a területeken is kilőttek – a népszerű településeken meghirdetett házak lényegesen meghaladják az országos szintet. Közben az egyik legnagyobb kérdés a piaci szereplők fejében, hogy mi lesz a jelenleg kedvezményes áfával.

A jelek szerint vége lesz az 5%-os áfának

A fent említett kérdés jogosan merül fel, mert az 5%-os áfa megszűnésével az újonnan elkészülő lakások ára nagyjából 21%-kal ugrana meg. A plusz terhet pedig a kivitelezők kénytelenek lennének áthárítani a vevőkre – attól függetlenül, mikor szerződtek. Ez érthetően arra sarkallhatja a lakásvásárlás mellett döntő felet, hogy újrafogalmazzák a szerződést, illetve átgondolják a fizetés ütemezését.
Erre a forgatókönyvre a jelek szerint igen nagy az esély, mert a pénzügyminiszter július elején tett nyilatkozata szerint a kormány előtt nincs terítéken az adókedvezmény meghosszabbítása. Éppen ezért arra biztat mindenkit, hogy aki szeretne élni a lehetőséggel, az úgy időzítsen, hogy 2019 végéig legyenek meg az utolsó simítások.
Aki kicsúszik a bűvös határidőből, az drágulással számolhat, és az is lehet, hogy ezzel véget ér az építkezési boom. Közben nem szabad elfeledkeznünk a megmaradó CSOK-ról, amellyel kapcsolatban elképzelhető, hogy a 2019 elejére tervezett felülvizsgálata, illetve bővítése során az építkezések támogatását veszik majd alapul.

A vecsési árak lekörözik az országos szintet

Az ingatlanpiac a fővárosi agglomerációban is pezseg. Persze ennek mértékét jelentősen befolyásolja, hogy az adott település mennyire van messze Budapesttől – és milyen fejlett az infrastruktúrája. Vecsés ebből a szempontból előnyös helyzetben van, ezt tükrözi többek között, hogy idén az első 5 hónapban újabb 5%-kal kúsztak fel az ingatlanok átlagárai. Ezzel párhuzamosan Maglódon, Üllőn és Ecseren 3-7%-kal estek vissza az átlagos Ft/m2 árak.

Az átlagos ingatlanárak változása Vecsésen és néhány környező településen 2018. január és május között

Az átlagos ingatlanárak változása Vecsésen és néhány környező településen 2018. január és május között

A százalékok inkább arra utalnak, mennyire keresettek a vevők körében az adott település ingatlanjai, de aki vevőként vagy eladóként jelenik meg a piacon, azt jobban érdekli az árszínvonal. A kiemelt települések – Monor kivételével – meghaladják az országos átlagot.
A térség viszonylatában közepes árszintet képviselnek az Ecseren és a Vecsésen eladó családi házak. Ehhez képest Monoron, Üllőn és Maglódon 18-25%-kal kedvezőbb, Gyálon és Pécelen pedig 2-10%-kal magasabb átlagos négyzetméterenkénti árakkal számolhatnak az érdeklődők – és a hirdetők.

A családi házak átlagárai Vecsésen és néhány környező településen

Megéri az árát?

Mielőtt eladjuk a lakásunkat, az egyik legfontosabb kérdés, mennyit kérjük érte. Vevői oldalról pedig az alku miatt érdemes utánanézni, megéri-e a kiszemelt ingatlan a hirdetésben szereplő árat. A statisztikákat jó kiindulópontnak tekinthetjük, de figyelembe kell vennünk, hogy minden ingatlannak vannak egyedi jellemzői, ami alapján meghatározhatjuk a pontos értékét.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a két legfontosabb szempont az elhelyezkedés és az állapot. Vagyis érdemes utánanézni, mennyiért kínálják a környéken a hasonló adottságú ingatlanokat. Értelemszerűen a felújítás dob az értéken, ebben az esetben arra kell ügyelni, melyik részt tatarozzuk – a konyhába és a fürdőszobába invesztálás általában visszahozza az árát.

Forrás: ingatlannet.hu