Új elektromosautó töltőpont nyílt Vecsésen

Vecsésen új nyilvános elektromosautó töltőoszlopot üzemeltek be a Fő úton.Két évvel ezelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pályázatot írt ki önkormányzatok számára elektromos autóhoz való nyilvános töltőoszlopok telepítésének támogatására. A pályázaton 2×11 illetve 2×22 kW-os AC illetve 50+22 kW-os DC töltők telepítésére lehetett pénzt igényelni, de a megítélhető összegek úgy lettek meghatározva, hogy a beruházást a legnagyobb mértékben a 2×22 kW-os AC töltőoszlopok esetén fedezze a támogatási összeg.

Fotó: villanyautosok.hu

Bár az eredeti felhívásból kiolvasható menetrend szerint a töltőknek már rég állniuk kellene, a projekt már a kiértékeléstől kezdődően csúszott, így csak most kezdenek nagyobb számban elkészülni a helyi önkormányzatok töltői. Az elmúlt napokban Pest megyében három településen összesen négy töltő került beüzemelésre, így szépen bővül az elektromos autó töltővel rendelkező városok köre.

Vecsésen az önkormányzati töltő a Fő út 66. szám alá került az Epres játszótér melletti parkolóba. A készüléket az NKM Mobiliti telepítette és üzemelteti, és beüzemelés időpontjára már a felfestés és a kitáblázás is elkészült.
Ugyanilyen állapotban várja a töltésre szoruló autósokat két töltő is Cegléden. A Kossuth tér 4. szám alatt, illetve a Szabadság tér 5 előtt a Városi Könyvtárral szemben szintén az NKM Mobiliti telepítette a cégtől megszokott Ensto típusú töltőt.
Vecsés a lakosságszám miatt mindössze egy töltőre pályázhatott, míg Cegléden készülőben van még egy harmadik töltőoszlop is a vasútállomás parkolójában. Mindhárom most elkészült töltő foglaltsága látható a TöltőPont applikációban.

A frissen telepítette töltők mindegyike ingyenes, a nap 24 órájában elérhető, és az autós által hozott kábel csatlakoztatása után automatikusan indul – írja a villanyautosok.hu.