Másfél méter! – Kampány a kerékpárosok védelméért

Másfél méter címmel indít a kerékpárosok védelmét szolgáló kampányt az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A program célja felhívni az autósok figyelmét arra, hogy a kerékpárosok előzésekor a biztonságos oldaltávolság lakott területen kívül másfél, lakott területen belül egy méter.Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos augusztus 1. és szeptember 30. között kampányt indított azért, hogy hazánkban is felhívják a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy biztonságosan előzzenek.
A kampányt bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy kutatás alapján a rendszeresen kerékpárral munkába járók átlagosan két évvel tovább élnek, tehát ha Magyarországon is ezt tennék akkor a várható élettartam tovább nőhetne és egészségesebb ország lehetnénk. Egy másik kutatás viszont kitért arra, hogy itthon mi a legnagyobb visszatartó erő arra, hogy rendszeresen használják kerékpárjukat az emberek, ami nem más, mint az, hogy nem érzik magukat biztonságban. A másfél méter kampány ezen szeretne változtatni, hogy senkinek ne kelljen félni attól, hogy elütik kerékpározás közben.


A hazai KRESZ-ben nem található szabály arra, hogy mekkora oldaltávolságot kell tartani, hanem mindösszesen csak annyi szerepel, hogy megfelelő oldaltávolságot biztosítson az autóvezető a kerékpárosnak. Viszont a bírósági ügyekben többnyire baleset esetén, ha nem tartotta az autós a minimum 1 méter távolságot akkor őt hozták ki vétkesnek. A KRESZ módosítását előkészítő társadalmi egyeztetésen minden kerékpáros szervezet egyetértett abban, hogy városon kívül 1,5 városon belül pedig 1 méter a kívánatos minimális oldaltávolság, tehát remélhetőleg a hazai szabályozásban is szerepelni fog.
A kampányt eredetileg Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója hirdette meg, a magyar kampány, amelyben részt vesznek a magyar kerékpáros szervezetek is, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik.
A kormánybiztos kitért arra, hogy míg a KRESZ számos országban, köztük Romániában is előírja a másfél méteres oldaltávolságot, addig a magyar jogszabály csak a “megfelelő oldaltávolság” megtartására kötelezi az autósokat, a konkrét távolság megadása nélkül. Az autósok így nem is tudhatják, hogy mekkora a biztonságos távolság. Ezen a helyzeten is szeretne változtatni a program.
Megjegyezte: reményei szerint a kampányt 2019-ben a KRESZ módosítása is követi majd.

1 MÉTER ELŐZÉSI OLDALTÁVOLSÁG TELEPÜLÉSEN BELÜL IS

  1. Bár lakott területen lassabban autózunk, így is 20-30 km/órával gyorsabbak vagyunk az előttünk bringázónál. Ne centizzük le őket, mert ijesztő, és veszélyes!
  2. Ahogy autóval, úgy biciklin is folyamatosan figyelni kell az út szélét: nem lép-e ki egygyalogos, nem szalad-e az útra egy gyerek a labdája után. Ha egy méternél közelebbmegyünk el a kormányát emiatt hirtelen félrerántó bringás mellett, akkor már kész a baj.
  3. Parkoló autók mellett szorosan biciklizni kész orosz rulett. Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be, hogy mindenki nyitotta már ki úgy az ajtót, hogy előtte nem nézett bele a visszapillantóba. Nem várhatjuk el senkitől, hogy az autókra tapadva biciklizzenek.
  4. Vannak szűk utcák, ahol nincs egy méternyi hely az előzéshez. Az ilyen utcákban viszont amúgy sem lenne biztonságos 50-el menni, így belefér az a pár másodperc, amíg előzni tudunk. Gondoljunk bele: egy parkolni próbáló autó mögött sokkal több ideig kellene várnunk.
  5. +1: A közlekedés alapja az együttműködés.
    Az út nem csatatér, ahol le kell győzni a gyengébbet, lassabbat. Mindannyian célba szeretnénk érni, és mindannyian lehetünk egyszer a gyengébb helyzetében. Képzeljük a közlekedést egy játéknak, amiben az kap pontot, aki vigyáz a másikra, és az marad ki a következő körből, aki veszélyezteti a többieket!

A kampány hivatalos honlapja: masfelmeter.hu