Az Egészséges Budapest Program keretében fejlesztik a Vecsési Szakrendelőt – videó

Sajtótájékoztatót tartottak kedden délelőtt az „Egészséges Budapest Program” keretében a Vecsési Szakorvosi Rendelőintézet épülete előtt. A program keretében – az önkormányzat 10%-os hozzájárulásával – mintegy 293 millió forintot fordít majd a Vecsési Egészségügyi Szolgálat orvostechnológiai berendezések korszerűsítésére és az informatikai rendszer modernizálására. A sajtótájékoztatón Dr. Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Szlahó Csaba polgármester és Dr. Szarvas Tibor igazgató-főorvos mondott beszédet.Cserháti Péter a vecsési sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Egészséges Budapest Program a főváros és Pest megye kórházainak és szakrendelőinek a fejlesztését is jelenti. Hozzátette, hogy csak a helyi szakorvosi ellátás tudja nagymértékben tehermentesíteni a nagyobb kórházakat. A miniszteri biztos kitért arra, hogy Budapest és Pest megye keleti és nyugati része között jelentős demográfiai, halálozási és megbetegedési különbségek vannak, amelyek enyhítéséhez nélkülözhetetlen a szakrendelők működése.

Cserháti Péter beszélt arról, hogy miközben a járóbeteg-ellátás 42 százaléka Pest megyében folyik, a forrásoknak csak 9 százaléka érkezik a régióba, mivel Közép-Magyarországot az uniós támogatási rendszer Budapesttel együtt fejlett térségként kezeli. Ezért kellett a kormánynak az Egészséges Budapest Program keretében külön forrásokat előteremtenie a régió egészségügyi fejlesztéseinek támogatására – fűzte hozzá.

Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően a Vecsési Szakorvosi Rendelőintézetben számos fejlesztés, modernizálás várható a közeljövőben. Mint mondta: a páciensek többsége az ellátással nagymértékben meg van elégedve, legfeljebb a várakozást sokallják olykor, mivel a vecsési rendelőintézetbe a szomszédos településekről is számos beteg érkezik.

Dr. Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetője egyebek mellett elmondta, hogy a Vecsési Szakrendelő 34 évvel ezelőtt készült el nyolc munkahelyes szakorvosi rendelőként. Az azóta eltelt évek folyamán a város lakosságának növekedése és igényei alapján, a rendelőben egyre több szakrendelést indítottak el.

Az igazgató-főorvos kiemelte, hogy 2017-ben már 163.000 orvos-beteg találkozás volt szakrendelőben, ami az 1995-ös létszám csaknem hatszorosa. Nőtt a budapesti, üllői, gyáli és a monori betegek létszáma az előző évekhez képest, ugyan a területi ellátási kötelezettségük csak Vecsésre szól, de az egész járásból, sőt azon kívülről is jelentős számban látnak el betegeket.

Szlahó Csaba polgármester a Vecsési Egészségügyi Szolgálat rendelőintézetét érintő egészségügyi fejlesztésekről elmondta, hogy a 293 millió forintos támogatáshoz a város önkormányzata 25 millió forint önerőt biztosított, a beruházás érdemi része 2018-ban és 2019-ben valósul meg. Hozzátette, hogy elsősorban három kiemelt területen – radiológia és mammográfia, kardiológia, egynapos sebészet – javul a rendelések hatékonysága, így a vecsési betegek a járóbeteg-ellátás legmodernebb eszközeivel találkozhatnak majd.Az Egészséges Budapest Program vecsési sajtótájékoztatójáról a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsora készített összefoglalót:

 
www.vecses.hu