Nem kapják meg elmaradt bérüket a volt Malév-dolgozók

A Kúria döntése szerint nem felelős a magyar állam a Malév csődjéért, ez pedig azt jelentheti, hogy nem kell kifizetnie az alkalmazottak elmaradt bérét.A légitársaság csődje óta mintegy 800 dolgozó vár arra, hogy megkapja az elmaradt munkabérét vagy végkielégítését. A teljes követelés nagyjából 4,5 milliárd forint. A bérgarancia alapból minden dolgozó kapott körülbelül 1,5 millió forintot, a behajtott tartozásokból pedig további összegeket, de sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát.

A dolgozók egy része pert indított, abban a reményben, hogy a bíróság kimondja: az állam felelős a cég csődjéért. Beadványukat azzal indokolták, hogy az állam nem tett meg mindent azért, hogy elkerülje a bezárást és mindössze hatoldalas üzleti terve volt a cégnek.
A Kúria döntése értelmében a Malév felszámolásához vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta, nem minősíthető tartósan hátrányos üzletpolitikának az, hogy az üzleti tervek és a stratégiai döntések eredménytelennek bizonyultak.

A döntés csak azt állapította meg, hogy az állam nem felelő a csődért, a követelések ettől még jogosak. A probléma az, hogy a még mindig felszámolás alatt lévő Malévnak nem lesz pénze a tartozások kifizetésére, az állam pedig nem szeretne a cégért felelősséget vállalni.

A kormánynak jól jött a Kúria ítélete, hiszen ha a dolgozók javára dönt a testület, akkor nemcsak a dolgozók követelései kaphattak volna zöld jelzést, hanem a cégek is. Ez pedig nagyon fájna a költségvetésnek, hiszen 175 milliárd forintról van szó – írja a Népszava.