Birkózó-vb – Bácsi Péter aranyérmes

Saját magát is meglepte Bácsi Péter azzal, hogy 0-3-as állásnál még erőt tudott meríteni a fordításhoz, és így hazai közönség előtt ünnepelhette második vb-címét a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokságon. 
“Nem tudom, honnan volt még erőm, de ilyen szurkolósereg előtt nem lehetett veszíteni. Az első három meccsemen semmilyen akció nem sikerült, de most és az elődöntőben, amikor nagyon kellett, összejött – mondta a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában aranyérmes versenyző, hozzátéve, hogy amit a győzelem után érez, az mindent felülmúl. “Álomszerű, hogy itthon ünnepelhetek a családom, a szeretteim előtt” – folytatta a Gyálon élő sportoló.


Az FTC 35 éves klasszisa emlékeztetett rá, hogy súlyos térdsérülése miatt nem léphetett szőnyegre a 2013-as budapesti vb-n. Azóta csak reménykedett benne, hogy egyszer ez még megadatik neki, de tudta, néhány évet várnia kell, amíg újra Magyarországnak adják a vb-rendezést. Felfoghatatlannak nevezte, hogy öt évvel később az élet megadta neki az esélyt, hogy valóra váltsa álmát, és ő az aranyéremmel maximálisan élt is a lehetőséggel.
A jövőjével ugyanakkor egyelőre nem kívánt foglalkozni.


Sike András szövetségi kapitány, aki gyerekkora óta edzője az immár kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok birkózónak, úgy vélekedett, ez egy tökéletesen szép búcsú lehet, de hozzátette, a döntést tanítványának kell meghoznia, ha ő folytatni akarja, nem fogja lebeszélni. Megjegyezte, ha nem Budapesten lenne az idei vb, akkor Bácsi már valószínűleg a riói olimpia után abbahagyta volna.
“Mondhatni a szívem csücske, de nem kivételezek, sőt, talán épp ezért szigorúbb is vagyok vele. Nagyon sok örömet okozott nekem pályafutása során. Tizenéves kora óta foglalkozom vele” – mondta az MTI-nek a szakvezető, aki a mérkőzést elemezve jogtalannak vélte Bácsi kétpontos intését. “Mászni szabad védekezés közben, csak elmászni nem. De ez is belefért most. Meg kellett csinálni az akciót lent és ő megcsinálta, ehhez nincs mit hozzáfűzni”.


Elvesztett döntője után sokkal csalódottabban, könnyeivel küzdve értékelt a 72 kilós Korpási Bálint. Úgy fogalmazott: “egy kicsi hiányzott, de az nagyon”.
“Nagyon jól ismerjük egymást. Ő csinálta meg, amit nekem kellett volna. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült” – mondta a BVSC 2016-ban világbajnok versenyzője, akit a televíziós interjú közben rendkívül sportszerűen megölelt legyőzője, Frank Stäbler. A német vetélytárs, aki 2015 és 2017 után ért ismét a csúcsra, azt mondta neki és a kamerába, hogy nagyszerű küzdelem volt, Korpási pedig nagy bajnok.
A 31 éves magyar a jövőjével kapcsolatban kifejtette “ez nem búcsú”, de ő nem tud olimpiában gondolkodni, mivel kategóriája nem szerepel az ötkarikás programban. Mint hozzátette, fogyasztani nem fog, feljebb pedig két jó versenyző is van.
A magyarok eddig mindhárom éremből egyet nyertek a vasárnapig tartó vb-n, mivel a pénteki sikerek előtt Barka Emese csütörtökön harmadik lett.