90 millió forint támogatást nyert Vecsés útfelújításra

A Nemzetgazdasági Minisztérium útfelújításra kiírt pályázatán 89.980.877 forintot nyert Vecsés Önkormányzata a Kinizsi utca felújítására.

Az utca a mintegy 1,2 km2-nyi Andrássy-telep nevű városrész mellékutcáinak forgalmát gyűjti össze és városrészeket összekötő, gerincútként is funkcionál. A Kinizsi utcát magába foglaló városrészen mintegy 5000-en élnek, akik főként gépjárművel és kerékpárral haladnak keresztül ezeken az utcákon. Itt közlekedik a Volán buszjárata, ami az utca két szakaszát elválasztó Erzsébet térről indul, és szállítja az utasokat Budapest, Kőbánya-Kispestig. Az utcában számos közintézmény és üzlet található, így a két utcarész közepén lévő Erzsébet téren van egy katolikus templom, egy játszótér, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola, a Bálint Ágnes Óvoda, a városi tanuszoda, számos üzlet, gyógyszertár, melyek mind jelentős lakossági forgalmat bonyolítanak.

Az utca burkolata közel 30 évvel ezelőtt készült, így a nagy forgalom miatt mára elhasználódott, felszíne töredezett, a közműbekötések és kátyúk javításával, kitörésekkel a kerékpáros forgalom számára veszélyes.

Az út burkolatának felújítása – új szegélykövek elhelyezése, burkolatfestés – mellett megújul a gyalogátkelőhely előjelző piktogrammal, emellett a szikkasztóárok, árkok profilozása, közúti jelzőtáblák, táblák és egy napelemes sebességellenőrző egység is kikerül. Természetesen fásítás és zöldfelületet kialakítására is sor kerül. Az utca mindkét szakaszán elhelyezésre kerül 1-1 db négyállásos kerékpártároló, az egyik az utca elején lévő gyógyszertár elé, a másik a tanuszoda elé.

Az utcák felújításával nemcsak a városrészen lakók kapnak hosszú távra egy jó minőségű, nagyobb teherbírású, kényelmes, halkabb utat, hanem az áthaladó forgalom is gyorsabban éri el a városon áthaladó 4602-es jelű utat (Dózsa György út), és a Zrínyi utcát, ahonnan a város két lakóparkja közelíthető meg.

A kivitelezés várhatóan 2-3 hónapot vesz igénybe, mely 2019-ben valósul meg.

www.vecses.hu