Késnek a nyugdíjak

Hiába kellett volna reggel megérkezniük a nyugdíjutalásoknak, sokan jelezték, hogy nem kapták meg a pénzt.

Mivel január 12. szombatra esik, ezért ma reggel kellett volna megkapnia a nyugdíj átutalásokat az arra jogosultaknak.

A nyugdíjasok egyöntetű beszámolói – erről írt többek közt a 444.hu, az Index és a 24. hu is – szerint máskor már reggel negyed nyolc körül megkapják a banki sms-t arról, hogy megjött a pénzük. Ám ma reggel nem jött ilyen üzenetük. 24.hu arról számolt be, hogy egyikük hívta a Magyar Államkincstár hozzá legközelebb eső – veszprémi – fiókját, hogy érdeklődjön, azt mondták neki, hogy az államkincstár már elindította a pénzeket. Felhívta bankját, az OTP-t is, ahol érdeklődésére elmondták, hozzájuk még nem érkeztek meg a nyugdíjak.

Eközben az OTP Bank oldalán egy tájékoztatásjelent meg, amely szerint “a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik.”

A nyugdíjfizetés csúszása azért is problémás, mert a szokásosnál hosszabb időre kell beosztaniuk a pénzüket. Az előző havi nyugdíj ugyanis a karácsonyi költekezések miatt szokásosnál korábban érkezett meg az érintettekhez, 2018. december 3-án. Januári nyugdíj késése miatt tehát a megszokott négy hét helyett hat hét letelte után kapják csak meg a juttatást.

FRISSÍTVE:

A bankszámlákra érkező nyugdíjakat a nap folyamán megkapják az érintettek – közölte a Magyar Államkincstár pénteken az MTI-vel.

Nincs fennakadás a kifizetésben, a jóváírás a bankoknál technikai okok miatt napközben történik meg – tették hozzá.
A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak.
A Giro Zrt. arról tájékoztatott, hogy az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz pénteken történő – kifizetéséről.
A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás – tették hozzá.