Tüdőszűrés lesz áprilisban

2019. április 11-29-között (munkanapokon 8.00 órától 18.00 óráig) tüdőszűrést tartanak Vecsésen.
A szűrés időpontja dátumok szerint: április 11, 12, 15, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26, 29. Április 19-én és 22-én nincs tüdőszűrés. A tüdőszűrés helye: Vecsés, Károly u. 2., a régi felnőtt könyvtár épülete.

A SZŰRÉS MODERN, KORSZERŰ GÉPPEL TÖRTÉNIK.

2014. január elsejétől új jogszabályok léptek érvénybe.

A 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes a tüdőszűrés, azonban ez már nem kötelező, a vizsgálatra való jelentkezés önkéntes.

Munkaalkalmassági vizsgálathoz, illetve 40 éves kor alatt a vizsgálat díja 1700 Ft, melynek befizetése postai csekken történik. A csekket a szűrőállomás dolgozói biztosítják. A vizsgálatot követően, kb. három héten belül, postai úton leletet küldünk. Akinek leletre van szüksége, attól egy saját névre megcímzett, és felbélyegzett válaszborítékot is kérünk. Kissé talán körülményesnek tűnik a lelethez jutás, de ezeket a szabályokat nem mi hoztuk, és még mindég, ez a legkényelmesebb mód a tüdőszűrés eredményének megszerzésére.

Továbbra is ajánlott (és ingyenes) évente egy alkalommal a tüdőszűrés a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott körnek:

– hajléktalanok

– hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói

– utcai szociális munkát végzők

– népkonyha formájában nyújtott étkezésben foglalkoztatottak

– büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül érintkező dolgozói

– befogadó állomások és közösségi szállások dolgozói

– rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói

– az egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói

– egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói

– tüdőgyógyászati járó beteg- és fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi dolgozók

– büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottjainál a befogadás napjától számított 15 napon belül, valamint a befogadás napjától számítva évente egy alkalommal

– TBC-s betegekkel érintkező személyek

A tizennégy és tizennyolc év közötti gyermekek szűrése szintén ingyenes, ennek feltétele egy orvosi beutaló (iskolaorvos, gyermekorvos, háziorvos), és szülői beleegyező nyilatkozat, mely a helyszínen megoldható.

Ne feledje: tünetek nélkül is lehet beteg. A tüdőszűrést a TBC időbeni felfedezésére vezették be, de sok más tüdőbetegség is kimutatható vele, mielőtt azok még tüneteket okozhatnának.

Az időben felismert betegség, jobb eséllyel gyógyítható!