DPMV Zrt. tájékoztatója a vecsési ivóvíz minőségéről

A vecsési ivóvíz minőségével kapcsolatosan a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. (DPMV Zrt.) az alábbi tájékoztatást jelentette meg a honlapján:

Vecsés város ivóvíz ellátását mélyfúrású kutak biztosítják. Az innen kitermelt víz minőségét társaságunk folyamatosan a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendeletben meghatározottak alapján ellenőrzi, ennek eredményét a Járási Hivatal népegészségügyi osztálya felé továbbítja. Az önellenőrzésen túl, az illetékes hatóság véletlenszerű ellenőrző mintákat is vesz.

Az ivóvíz minőségi vizsgálati eredmények birtokában elmondható, hogy a DPMV Zrt. a törvényekben meghatározott minőségű, egészséges ivóvizet szolgáltat. Sajnálatos módon, a háztartásokba eljuttatott víz esetenként sárgás színűvé válik.

A vízadó rétegek vize oldott állapotban tartalmaz különböző ásványi anyagokat, jelentős mennyiségben oldott állapotú vasat és mangánt. A felszínre kerülő oldott vas, az oxigén hatására „kicsapódik”, és a vezetékek falára rakódik, mely az egészségre nem ártalmas, de esztétikai szempontból mindenképpen kifogásolható.

Fotó: Facebook

Ezen összetevők a ritkábban használt szakaszok, ágvégek vezetékeiből történő fogyasztás, illetve meghibásodások (pl.: csőtörés) során keletkező nyomás-, és áramlásirány-változások miatt, előidézhetnek bizonyos szín- és szaghatást is.

Az elváltozásokat időszakosan – meghatározott karbantartási terv szerint – a hálózat átöblítésével, az érintett vezetékszakaszok átmosatásával tudjuk csökkenteni, megszüntetni.

A hosszútávú, és megnyugtató megoldás érdekében társaságunk 2016. évben – Vecsés Város Önkormányzat, mint tulajdonos megrendelésére – a vas-mangántalanító víztisztító mű terveit elkészíttette. Vecsés Város Önkormányzata és a DPMV Zrt (mint üzemeltető) egyaránt keresi a lehetőségeket az ehhez szükséges források előteremtésére.

A legmegfelelőbb megoldást az elhasználódott vezetékrendszer cseréje jelentené, mely – tekintve a hálózat hosszát – több milliárd forint kiadás lenne. Ezen kiadások finanszírozására az Önkormányzat és a DPMV Zrt. szintén keresi a pályázati lehetőségeket.

Amennyiben elszíneződött, kellemetlen szagú ivóvizet tapasztalnak, kérjük, valamelyik hivatalos elérhetőségünkön jelentsék a hibát. A bejelentéseket minden esetben rögzítjük és elvégezzük a szükséges munkákat.

Személyes ügyfélszolgálat:

Vecsés, Kossuth L. u. 38-40.

Nyitva tartás:

Hétfő          08 – 14.00
Kedd          08 – 14.00
Szerda       08 – 20.00
Csütörtök   08 – 14.00
Péntek       07 – 13.00

Telefon: 06-29/ 340 010
Email:    info@dpmv.hu

A vízminőséggel kapcsolatos esetenkénti problémákért elnézést kérünk, társaságunk mindent megtesz a hibák mielőbbi elhárításáért. A hosszabbtávú megoldást jelentő, nagyobb beruházások megvalósításáig szíves türelmüket kérjük.

Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt.
www.dpmv.hu