A vízminták ötödében magas ólomtartalmat mértek

A csapvíz ólomtartalmát vizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az eddig beérkezett 2700 vízminta ötödében találtak eltérést, jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció a csapvízben – írta a Világgazdaság.
Eddig összesen 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ahol a csapvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak eltérést a szakemberek – közölte az NNK a Világgazdasággal. Az eddigi vizsgálatok szerint jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció. A mérési eredmények alátámasztották, hogy a csapvíz kifolyatása jelentősen csökkenti az ólomtartalmat: az erősen érintett régi épületekben folyatás hatására a határérték feletti minták több mint kétharmadában a határérték alá csökkent a fém koncentrációja – tudtuk meg a központtól.
Az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése projekt teljes költségvetése 11,43 milliárd forint, ezen belül az ivóvíz ólomvizsgálatára 500 millió forint áll rendelkezésre. Az ivóvíz ólomtartalma a jogszabályok szerint literenként legfeljebb 10 mikrogramm lehet. Az ólom mérgező nehézfém, egészségkárosító hatása pedig régóta közismert: többek között számos idegrendszeri problémát okozhat. A csapvizek ólomtartalma főleg a várandósok és a három év alatti kisgyermekek esetén okozhat súlyos problémát.


A Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart. A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi házak, épületek. A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten – hívta fel a figyelmet az NNK.
Magyarországon a vízszolgáltatók felelőssége a vízóráig tart, az épületen belüli vízhálózat cseréje már a tulajdonosok feladata. A jó minőségű ivóvíz eléréséhez átmeneti megoldás lehet a megfelelő minőségi tanúsítványokkal rendelkező otthoni ivóvíztisztító berendezés alkalmazása vagy az ásványvízfogyasztás is – közölte az NNK.
Szintén ebben a projektben valósul meg a Feltáró monitoring program, amelynek célja az ivóvíz ólomtartalmának országos szintű becslése. Ehhez 60 reprezentatív mintaterületet választott ki az NNK. A beérkezett minták alapján elkészíti Magyarország ólomtérképét is, amelyen majd cím alapján is lehet tájékozódni az ingatlanok érintettségéről.

Nyitott labor – Díjmentes lakossági vízvizsgálat

A lakosságnak és gyerekintézményeknek lehetőségük van a saját csapvizük ólom tartalmának bevizsgáltatására a „Nyitott Laboratórium” elnevezésű program keretein belül. A projekt időszakában az OKI évente 1000 minta erejéig lehetőséget ad arra, hogy a lakosság saját csapvizéből mintát vegyen és ingyenesen megvizsgáltassa annak ólom tartalmát.
A „Nyitott Laboratórium” részeként a gyermekintézményeknek is lehetőséget biztosítanak a vizsgálatokra egy részletes kockázatfelméréssel egybekötve. A feltáró monitoringban és a „Nyitott Laboratórium”-ban résztvevők tájékoztatást kapnak a vizsgálati eredményükről és egyénre szabott javaslatokat, tanácsokat a kockázatcsökkentési lehetőségekről. A projekt nyújtotta ingyenes vizsgálatokra az olom@oki.antsz.hu email címen lehet jelentkezni. Bővebben itt olvashatnak a Nyitott Laboratóriumról.

Mavíz: a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz megfelel az európai uniós előírásoknak

Nagy Edit, a szövetség főtitkára csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményével a Világgazdaság azon hírére reagált, amely szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a beérkezett 2700 vízminta csaknem ötödében talált az ólomtartalommal kapcsolatos eltérést.
A főtitkár közleményében kiemelte, a csapvíz Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az 1945 előtt épített épületeket, lakóházakat és közintézményeket érintheti az NNK által jelzett probléma, de az ólomtartalom “kifolyatás” hatására határérték alá csökkenhet.
Megemlítette azt is, hogy a víziközmű-szolgáltatók a vízmérőig felelősek a szolgáltatott ivóvíz minőségéért, a belső hálózatot a fogyasztó köteles karbantartani és gondozni.
A szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy a lapban jelzett probléma nem általános, hanem lokális, néhány ezer embert érinthet közvetlenül.