Elsüllyedt egy városnéző hajó Budapesten, többen meghaltak

Két hajó ütközött a Dunán a Parlamentnél, az egyik, egy városnéző hajó felborult és elsüllyedt, legalább 7 ember meghalt.

Szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten a Parlamentnél, miután összeütközött egy szállodahajóval. Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, sokakat pedig nagy erőkkel keresnek.

A Hableány városnéző-hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és 2 főnyi magyar személyzet tartózkodott. A baleset a Margit híd és a Lánchíd közötti Duna-szakaszon történt. Noha a mentést hamar megkezdték, éjfélig 14 embert mentettek ki az áradó Dunából, közülük sajnos hetet nem sikerült újraéleszteni. A többieket még mindig keresik.

A viharos szél és eső akadályozza a mentést, a Duna sodrása gyors, mert elérte a budapesti szakaszt az áradás.
Az M1 televízió tudósítása szerint a rendőrség az M0-s hídjának magasságában bukkant még egy holttestre, ezért már Budapesttől délre (is) keresik a túlélőket.

Az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sygin nevű svájci illetőségű, a németországi Passauba tartó hotelhajó lehetett a baleset másik elszenvedője. A Vesselfinder útvonalkövető funkciója alapján ugyanis a Viking Sygin és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál, majd a Viking Sygin nem sokkal később kikötött a Carl Lutz rakpartnál Újpesten, és jelenleg is ott áll. A Vesselfinder szerint a Hableányt legutoljára pont ott érzékelte a rendszer, ahol később megtalálták a roncsait, pár méterre a Margit híd pillérétől. A Szent Flórián tűzoltóhajó is itt körözött sokáig. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet, onnan hangzott fel először az “Ember a vízben!” figyelmeztetés is.
 


A Hableány hajó tulajdonosának képviselője nem sokkal este 10 után az Indexnek azt mondta, a hajó “ténylegesen” elsüllyedt, rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, “a hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek a vízből”.

A dél-koreai nagykövetség munkatársai pedig folyamatosan a helyszínen vannak. A szöuli kormány egy legalább 18 fős csoportot küld Magyarországra a tragédia érintettjeinek segítésére, illetve feltehetően az áldozatok hazaszállítása érdekében.

Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panoráma Deck Kft. szóvivője szerint rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Azt mondta, semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják, ám az elsődleges vizsgálatok – a közmédia hajnali közlése szerint – nem állapítottak meg szabálytalanságot.

A roncs a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt.