Felújítják Vecsés térfigyelő kamera rendszerét

Vecsés az első települések közé tartozott, ahol kiépült a térfigyelő kamerarendszer. Az idő múlásával azonban a technika is jelentős mértékben fejlődött, ma már ezen a téren is sokkal korszerűbb eszközök állnak rendelkezésre, mint akár néhány évvel ezelőtt. Haladva a korral, a közbiztonság javítása és az értékek megóvása érdekében a képviselő-testület a vecsési térfigyelő kamerarendszer teljes felújításáról döntött.
A tervezés és az előkészítő munkák májusban megkezdődtek, melyeket a felújítás első üteme követett. A részletekről Rózsa Balázs, a polgármesteri hivatal közbiztonsági és környezetvédelmi osztályának vezetője számolt be az önkormányzat lapjában a Vecsési Tájékoztatóban.

Jelenleg 68 térfigyelő kamera működik a városban, melyből 40-et cserélnek le a felújítás első ütemében. Jelentős változás lesz a rendszer működésében, hogy ezentúl nem csak egy munkaállomáson lesznek elérhetők a felvételek, hanem három ponton is. A rendőrség kérésére egy munkaállomás kerül a Vecsési Rendőrőrsre, ahol a nyomozók visszanézhetik és kimenthetik a felvételeket. A közterület-felügyelők is jogosultak a felvétel visszanézésére, ezért hozzáférésük lesz a kamerákhoz, továbbá a polgárőrség is csatlakozik a rendszerhez, ők a kamera által továbbított élő képek megfigyelésében fognak közreműködni – mondta Rózsa Balázs.

Az osztályvezetőtől megtudtuk, hogy a főváros felől és Üllő irányából bevezető utak mentén elhelyezett kamerákat is lecserélik, az új eszközök rendszámfelismerő programmal összekötve működnek majd. A felújítás második ütemében a városba vezető több úton is hasonló kamerák kihelyezésére lehet számítani.

A legtöbb helyszínen fix kamerákat telepít a kivitelező cég, dóm kamerák csak azokat a területeket figyelik majd, ahol indokolt a 360 fokos felvételek készítése. Az új kameráknak köszönhetően jelentősen javul a képminőség, így például egy rongálás esetén könnyebben beazonosíthatóak lesznek az elkövetők. Bízunk benne, hogy ilyen esetre minél kevesebbszer kerül sor, hiszen már a kamerák látványának is visszatartó ereje van.

A felújítás első üteme – amely mintegy 15 millió forintba kerül – szeptember végén fejeződik be, a második ütemre pedig várhatóan a jövő évben kerül sor.