Koronavírus – veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány. Ezt az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében”:  egyedi megbetegedések vannak, csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak, de Magyarországon még nincs ilyen.

A kormány szakemberekkel folytatott megbeszéléseket, uniós országokkal is, minden lépést egyeztetnek, különösen Szlovéniával és Ausztriával. Ahhoz ugyanis, hogy Olaszországból terjedő fertőzést akadályozni tudják, ezzel a két országgal kell együtt dolgozni.

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amik egyértelműen tisztázzák majd a helyzetet Gulyás szerint.

A legfontosabb intézkedések:

  • beutazási tilalom Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, kivéve, ha magyarokról van szó, nekik karantént rendelnek el;
  • A szlovén, osztrák határon határellenőrzés lesz – mondta Gulyás. Vonatokat és buszokat, és a repülőket is leállítják az előbb említett két országból.
  • szankciókat kapnak azok, akik valótlan nyilatkozatot tesznek a belépéskor, és azok is, akik megszegik a karantént;
  • egyetemi oktatás csak távoktatással tartható, még ma megjelenik a rendelet az egyetemek bezárásáról.
  • 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják; ez munkahelyekre nem vonatkozik;
  • felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • a külföldi kirándulásokat is a diákoknak megtiltják.
  • holnaptól a mozi és színházi előadások is elmaradnak, de a bevásárlóközpontok nyitva tarthatnak
  • bölcsődék és óvodák esetében az önkormányzatok dönthetnek korlátozó intézkedésekről

Gulyás szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek.
Járványvédelmi lépéseket vezet be Budapest

A tömegközlekedést és a fővárosi intézményeket is érintő járványvédelmi lépéseket vezetett be és készített elő Budapest – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a BKK határozatlan időre felfüggeszti járművein az első ajtós felszállást, az utasok minden ajtón felszállhatnak, elkerülve az esetleges tumultusokat. A BKV járatain még gyakrabban fertőtlenítenek – írták. A már utcán lévő tájékoztató kiadványok angol nyelvű változatát is elkészítik, hogy felszólítsák a Budapestre – egyre fogyatkozó számban – érkező turistákat is a szabályok, előírások betartására.
A főváros intézményeit felkészítették arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat.
A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az állami turisztikai ügynökséggel folyamatos kapcsolatban teszi meg a szükséges lépéseket.
Hozzátették: kérik a kormányt, hogy a Budapestre tervezett nagy létszámú rendezvények esetén kellő időben adjon világos iránymutatást a szervezőknek, fenntartóknak. Ennek keretében “a szervezőknél szorgalmazzák”, hogy “mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d’Italia kerékpáros verseny magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról”.
A fővárosi hajléktalanellátó intézményeknek külön protokollt dolgoznak ki az ott dolgozók és a hajléktalan emberek egészségének védelme érdekében.
Kitértek arra is, hogy a már kialakult helyzet és a várhatóan elkerülhetetlen intézkedések jelentős terhet rónak a városra és az intézményekre, ezért szükségesnek látszik a fővárosi és kerületi költségvetések áttekintése is; erről soron kívüli egyeztetéseket kell folytatni a kormánnyal is.
Úgy fogalmaztak: “a főváros és a fővárosi intézmények teszik a dolgukat. Ebben továbbra is az információk birtokában lévő kormányzati operatív törzs iránymutatásai szerint kell eljárnunk. Tisztában vagyunk az operatív törzs leterheltségével és kiemelt felelősségével, de nem könnyíti meg a budapesti felkészülést és a szükséges intézkedésekről szóló gyors döntéseket, hogy a főjegyző által írt hivatalos levélre, benne sok kérdésre, a mai napig nem kaptunk választ.”
“Emellett jeleztük igényünket a védekezéshez szükséges felszerelések (maszk, fertőtlenítő) beszerzésével kapcsolatban. Bízom benne, hogy az információáramláson és az együttműködésen sikerül gyorsan javítani” – olvasható a Karácsony Gergely főpolgármester által aláírt közleményben.