Felfüggesztik a hiteltartozásokat az év végéig

Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében jelentett be gazdaságpolitikai intézkedéseket a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.
Gazdasági döntéseket hoztak, mert úgy látják eljött az ideje, hogy “a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett most már gazdasági döntéseket is hozzanak.”
Olyan kérdésekről tárgyaltak, amelyektől azt várják, hogy a döntéseikkel meg tudják védeni a munkahelyeket. Ezek csak az első legsürgetőbb döntéseik, melyeket majd újabbak követnek, ígérte a miniszterelnök a videójában.

  1. Magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végégi felfüggesztik.
  2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek július 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
  3. A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.
  4. Súlyos gondokkal küszködő szektorok, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás. Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetés kötelezettségét teljes egészében elengedik.
  5. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

    A döntésekkel kapcsolatos rendeleteteket szerdán teszik közzé a Magyar Közlönyben .

Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalán tett volna bejelenést, de a miniszterelnök közösségi oldala pillanatok alatt lefagyott és elérhetetlenné vált.
Nem sokkal később elérhetővé tették a bejelentésről készült felvételt.