Koronavírus – Operatív Törzs: az idősek maradjanak otthon!

Online sajtótájékoztatót tartott az Operatív Törzs pénteken a koronavírus-járvány legfrissebb hazai fejleményeiről.
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 85-re emelkedett a megbetegedett emberek száma. Mindezek mellett ketten vesztették életüket, így háromra nőtt az áldozatok száma.
Egy 68, és egy 74 éves férfi beteg halt meg. Mindezek kapcsán ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy vannak olyan kockázati csoportok, akik nagyon érzékenyen reagálnak a megbetegedésre. Az eddig elhunyt három személy többféle alapbetegségben szenvedett – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos ismét határozottan arra kérte az időseket, maradjanak otthon, és a kapcsolattartást modern eszközökkel oldják meg.

 

A krónikus betegségben szenvedő fiatalok sincsenek biztonságban.
Müller Cecília szólt arról is, hogy a krónikus betegségben szenvedő fiatalok is maradjanak otthon, mert náluk is súlyosan lép fel a betegség – tette hozzá.  A tisztifőorvos azt kérte: a fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők különítsék el magukat, aki teheti, használja ki a home office lehetőségét.
Az országos tisztifőorvos közölte, aki csak teheti, tartson távolságot a másiktól, mindez vonatkozik a külföldről hazatértekre is.

Sokan nem tartják be a koronavírus terjedése miatt hozott intézkedéseket, sokan próbálnak meg hasznot húzni a helyzetből – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor hozzátette: mostanáig 47 eljárást indítottak: 12 közveszéllyel fenyegetés, 8 család és 7 járványügyi szabályszegés miatt. 22 embert hallgattak ki gyanúsítottként a koronavírussal összefüggésben.
Azt is elmondta, sokan szegik meg a hatósági házi karantén szabályait. 3506 ember van ilyen karanténban, összesen 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Ezek mellett az üzletek bezárásával kapcsolatban is több esetben éltek figyelmeztetéssel, feljelentéssel, illetve helyszíni bírsággal.

Vecsés – Segítségnyújtás 70 év felettiek számára

Vecsési önkormányzat felhívja a 70. életévüket betöltött vecsési lakosok figyelmét, hogy saját érdekükben tartózkodjanak otthon! Aki ezt vállalja, annak ellátásáról a Kormány döntése alapján a polgármester gondoskodik.

Kérjük, hogy akinek nincs segítő családtagja, szomszédja stb., az jelezze az ellátási igényét az

Önkormányzat zöld számán: 06/80-981-121, vagy a Polgármesteri Hivatal Titkárságán: 06/29-555-211, 06/29-555-206,

elektronikus úton: titkarsag@vecses.hu e-mail címen.

Az ellátás lehet: bevásárlás, gyógyszerkiváltás, melegétel biztosítása térítés ellenében. A melegételt az Önkormányzat konyhája tudja biztosítani hétfőtől–péntekig napi bruttó 695,- Ft összegért adagolva, dobozokban, házhoz szállítva.

A segítségre szoruló idősek az INNEN letölthető űrlapon is bejelethetik igényüket: