Koronavírus Híradó – Kiderült, hogy ad-e védettséget a koronavírus-fertőzés – videó

A járvány jelenlegi fázisáról, potenciálisan hatékony gyógyszerek teszteléséről, a kutatások előrehaladásáról beszélt és a leggyakrabban ismételt kérdésekre válaszolt Prof. Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője.
„Távinterjút” adott Jakab Ferenc professzor, a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője a Pécsi Tudományegyetem televíziójának, az UnivTV-nek:

Mindenkit arra kérek, hogy legyen türelmes. Ezt az időszakot most türelmesen túl kell élnünk. Maradjanak otthon, minimalizálják a kontaktust más emberekkel. Próbáljuk meg a járványt lassítani, és az esetszámokat jelen pillanatban alacsonyan tartani. Tudom, hogy ez egy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjuk a járványt megfelelőképpen lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterheléstől. Meglátjuk, hogy mit fog hozni a következő két hét, és nyilván ennek a függvényében tudnak a döntéshozók további döntéseket hozni, de arra kérek mindenkit, hogy tartsuk be az utasításokat.”

Jakab Ferenc elmondta azt is,hogy nagyon sok olyan hír felrepült, hogy újra lehet fertőződni a vírussal.

“Azt kell mondjam, hogy erre az esély nagyon kicsi. Én azt gondolom, hogy ezek a hírek inkább valamilyen diagnosztikai hibából, vagy valamilyen tesztelési hibából adódhattak. Nagyon keveset tudunk még ennek ellenére erről a vírusról, de az eddigi szakirodalmi adatok alapján úgy tűnik, hogy egy-három évig minimum védettek vagyunk a vírussal szemben. Ha nem is ad egy életen át tartó védettséget egy fertőződés, egy rövid távú védettséget szinte biztos, hogy kapunk a vírussal szemben.”

A teljes interjú itt nézhető meg:

FORRÁS: Univ TV